Honlap Kézimunka Kötés Adventi naptár kötött zoknikkal


Adventi naptár kötött zoknikkal PDF Nyomtat Email
Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
Írta: Administrator   

kicsizoknis-adventi-naptar
Igazán egyedi ez az adventi naptár. Nem tartozik a leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthetőek közé és igényel azért kötéstudományt, de megéri a ráfordított munka.

 

Méret: kb. 40 x 47 cm.

Hozzávalók: 1 – 1 gombolyag fehér ( Fb. M001) és sötétzöld ( Fb. M20) pamutfonal ( manuela 10) 280m/50g; 1-1 gombolyag piros ( Fb. 06) és kék ( Fb. 12) pamutfonal (hímző) 566m/100g; tömővatta; 1 db 1,5-s kötőtű; 1 db 1-es horgolótű; kb 20 x 20 cm-es sötét sárga filc; ragasztó; kb. 50 x 112 cm-es zsákanyag; 24 kapocs; kb. 2m 2 cm széles piros szaténszalag; varrócérna; varrótű; megfelelő hímzőtű; kb. 40 x 47 cm-es kemény karton; tetszés szerinti dekor anyag.

Elkészítés:
Csizmácskák (zoknicskák): 8 db piros, 8 db kék és 8 db zöld. A munkát fehér fonallal 40szemre kezdjük, kb. 50 cm-re a zsálvégtől az akasztónak egy hurkot szabadon hagyunk és gyűrűvé zárjuk. Gyöngymintával dolgozunk:  1. sor: 1 sima  1 fordított. 3. sor: 1 fordított 1 sima. A páros sorokban ( vagy körökben) úgy kötjük a szemeket ahogy adják magukat. Tíz így  kötött sor után  piros, kék vagy zöld fonallal kötünk tovább simakötéssel ( eleje sima, háta fordított ); 25 sort folyamatosan simával  ( kb. 4,3 cm) kötünk. A 16 hátsó szem fölött kötjük a zokni sarkát 12 sorban. Azokni orra: a középső 8 szemet simán kötjük, a 9. és 10. szem = a szélszemet a következő szemmel összekötjük, míg az összes szem elfogy. A szélszemekből mindkét oldalon 6-6 szemet felveszünk ( = 46 szem) és a körökben így dolgozunk tovább. A lábfej (rüszt) fogyasztásánál a következőképpen dolgozzunk:  1 sor *-tól simával 1. tűvel 9 szemet kötünk, a 10. és 11. szemet simával összekötjük, 2. és 3. tűvel simával kötünk, 4. tűvel 2 szemet simával kötünk, majd két szemet simával összekötünk, 9simával kötünk,  2 sor a **-tól simán a *-tól a **-ig kétszer  megismételjük (  = 40 szem). Simakötéssel felfelé kötünk (eleje háta sima) A 20. sornál ( = 3,5 cm-re a sarkától) a végső fogyasztáshoz2-es, 1-es, 0-ás lekötéssel dolgozunk. A sor simával, még  egyszer 2-2 szemet simával összekötünk, a szálat levágjuk, a maradék szemeket összehűzzuk és belülről elvarrjuk.

Akasztó hurok:
 hosszú kezdőszállal 11 levegőszemet horgolunk és rövidpálcával és 1 láncszemmel a szélén tovább horgolunk, fordulunk,  1 sor rövidpálcával horgolunk és láncszemmel lezárjuk.
Mikulás-zsák: a juta zsák széleit cikk-cakk öltéssel eltisztázzuk. Mindkét hosszanti oldalt 1 cm mélyen behajlitjuk piros cérnával előöltéssel levarrjuk. A varrást 1 cm-re a szélétől végezzük, a keskeny oldalon  a szövött szélnél is, az anyagot félbehajtjuk , és  akét oldalát pelenkaöltéssel lezárjuk. A 24 kapcsot három sorban felvarrjuk. A kartont  a zsákba toljuk, a felső széleit lekerekitjük. Kb. 6 cm-re a szélétől duplán vett piros cérnával 6 szál szélességben előöltést készítünk. A zsák elejét a vattával kitömjük. Az előöltés  szálát összehúzzuk és csomót kötünk rá. A szaténszalagból 2 40 cm-es darabot levágunk és hurokként  azsák hátuljának szélére varrjuk. A szalag többi részét az összehúzott előöltés-sorra varrjuk. A maradékből masnit készítünk az elejére a zsáknak. a zsák száját a dekorációs anyagokkal  díszitjük. A filcből kis csillagokat szabunk ki  amikre filctollal számokat rajzolunk 1-24-ig, amiket a  kis zoknikra ragasztunk. A kis zoknikat kis meglepetésekkel megtöltjük és tetsző sorrendben a horgokra akasztuk.  

 Forrás: Diana special, karácsonyi német szám.


Hozzászólások
Keresés
Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."